Getting there together: de voordelen van een hardloopclub versus alleen op pad gaan

Je hebt jezelf eindelijk van de bank geschraapt en bent begonnen met rennen - maar worstelt omdat het saai is of je het niet alleen kunt volhouden? Dan kan een hardloopclub voor jou de oplossing zijn.

Simone, oprichter van @rookie.runners, en haar supergemotiveerde team leidden de Royal Run in Kopenhagen voor RAWBITE. Ze vertelt ons wat haar inspireerde om een ​​hardloopclub op te richten - en waarom je zou moeten overwegen om lid te worden van een hardloopclub.



1. Je hebt de running club @ rookie.runners in Kopenhagen opgericht – wat inspireerde je om dit te doen?

Een paar jaar geleden had ik moeite om te rennen. Ik vond het saai en het voelde echt ongemakkelijk toen ik het probeerde. Toen ik halverwege de twintig in een moeilijke tijd kwam, ontdekte ik dat hardlopen het enige was dat me gemoedsrust gaf. Ik rende een paar jaar alleen, totdat ik op een langere reis naar Zuid-Afrika ging. Daar voelde ik me eenzaam en sloot ik me aan bij een hardloopclub, waardoor ik verliefd werd op hardlopen in een groep.

Toen ik thuiskwam uit Zuid-Afrika, besloot ik een community op te richten om mijn mooie ervaring met anderen te delen.



2. Wat is het verschil tussen jouw hardloopclub en anderen?

Ik denk dat Rookie Runners anders zijn omdat we ons weinig focussen op prestaties, afstanden en tempo. Het betekent veel voor mij dat we een gemeenschap zijn waarin we elkaar steunen en voor elkaar opkomen. Bovendien heb ik elke keer dat we rennen een luidspreker bij me. Ik denk dat de muziek de groep bij elkaar brengt. Mensen waar we langs rennen, kunnen ons horen en naar ons glimlachen. Het levert zoveel energie op voor de rest van de run. Veel mensen hebben het gevoel dat ze veel moeten presteren op het werk, thuis en tijdens de training - ik wil een plek creëren waar het gemeenschapsgevoel, en niet de prestatie, centraal staat.



3. Wie kan lid worden van uw hardloopcommunity?

We hebben het principe dat niemand bij de finish is voordat iedereen bij de finish is; het inzetten hiervan is belangrijk. We helpen en ondersteunen elkaar en die energie is fundamenteel voor onze gemeenschap. Ik wil dat Rookie Runners een gemeenschap is waar iedereen aan kan deelnemen.

Als potentiële nieuwe leden mij schrijven, zorg ik er altijd voor dat ze eerst een stukje op zichzelf hebben gelopen, zodat ze niet gewond raken. Ook al rennen we langzaam, het kan zwaar zijn voor het lichaam als je nog nooit eerder hebt gerend.



4. Wie zou volgens jou lid moeten worden van een hardloopclub?

Ik denk dat iedereen iets uit een hardloopclub kan halen. Het hardlopen zelf is vaak secundair. Het gaat vooral om de steun die je van elkaar kunt geven en ontvangen.

De motivatie om mee te doen kan heel verschillend zijn. Sommige van mijn rookies kunnen gemakkelijk alleen lange afstanden lopen, maar ze genieten van het gezelschap. Anderen hebben wat extra motivatie nodig om aan de slag te gaan. Sommigen vinden het leuk om met ons mee te rennen om de geest leeg te maken en een gevoel van rust te krijgen.



5. Waarom lid worden van een hardloopclub in plaats van alleen te rennen?

Het moeilijkste van hardlopen is vaak het op gang komen. Als je met anderen rent, weet je dat er mensen op je wachten, wat je de motivatie en het verlangen geeft om naar buiten te gaan. Als je alleen rent, is het gemakkelijk om op te geven, maar als je in een groep loopt, zijn er altijd anderen die geloven dat je het kunt. Het is echt een geweldig gevoel om mensen in je te laten geloven als je zelf de hoop verliest.



6. Kun je tips geven om (veilig) te hardlopen in een stad?

Het kan een uitdaging zijn om een ​​hardloopclub midden in de stad te hebben – vooral tijdens de spits als mensen op weg zijn naar huis van hun werk. Er is veel verkeer en veel voetgangers op straat. Ik herinner mijn lopers er altijd aan om het verkeer in de gaten te houden. Vaak speel ik verkeerspolitie en zorg ik ervoor dat al mijn rookies veilig de straat oversteken. Het is echter mijn ervaring dat de meeste mensen gewend raken aan het rennen in chaos. Ik vind het ook een zekere charme hebben omdat veel mensen glimlachen als we voorbij rennen. Daarnaast kies ik vaak routes die afwisselen tussen het park en de stad.


7. Wat is je favoriete hardlooproute in Kopenhagen?

Ik hou van hardlopen in de wijk Nørrebro. Mijn rookies houden van de route die door Nørrebro Parken gaat, langs de meren, door een klein deel van Nørrebrogade en vanaf hier door Elme-, Gulbergs- en Mimersgade.



8. Heb je tips voor beginners die meer willen hardlopen?


De beste tip voor beginners is om je verwachtingen te verlagen. Het is belangrijk om prestaties te verzamelen en plezier te hebben. Als je de lat lager legt dan gepland en minder doet dan je denkt te kunnen, voelt het beter om doelen te bereiken.

Ik vind de juiste kleding ook heel belangrijk – je moet je prettig voelen. Net zoals je je klaarmaakt voor je werk of een feestje en er goed uit wilt zien, zo geldt dat ook voor sporten.



9. Wat vind je zo leuk aan hardlopen?

Ik hou van hardlopen omdat het mijn gedachten reset. Ik heb het gevoel dat ik veel betere beslissingen in mijn leven neem als ik ga hardlopen. Het schept balans in een dagelijks leven vol indrukken en uitdagingen. Daarnaast heb ik graag controle over mijn lichaam. Ik voel me een superheld als ik mezelf met mijn lichaam van Nørrebro naar Brøndby vervoer. ik voel me sterk